Ученици от НПТГ „Шандор Петьофи“ в Разград съвместно с РИОСВ-Русе ще отбележат Световния ден на водата – 22 март, съобщиха от пресслужбата на екоинспекцията.

Инициативата ще се проведе на 21 март от 14.30 ч., в актова зала на училището. Експерт от екоинспекцията ще представи методите за пречистване на водите, както и природосъобразни решения, с които се цели разумното използване на този безценен ресурс.

Гимназистите ще изследват вода от различни водоизточници, а за участниците от гостуващи училища ще има викторина и представяне на любопитни факти за водата.

Световният ден на водата – 22 март се провежда всяка година, за да се фокусира вниманието върху важността на този незаменим природен ресурс. Тази година избраната тема е „Природата за водата“, която е насочена към прилагане на природосъобразни решения за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени през 21-ви век.

Кампанията е наречена „Отговорът е в природата“ и е насочена към повишаване на информираността относно природосъобразните решения. Ключовото послание, е че тези решения (възстановяване на горите чрез залесяване, на връзката между реките и заливаемите площи, на влажните зони) са устойчиви и ефективни начини за възобновяване на баланса във водния цикъл, за смекчаване на последиците от климатичните промени и оттам – за подобряване на човешкото здраве и качеството на живот като цяло.