Две шествия, народни хора и поднасяне на венци и цветя пред няколко паметника в три населени места включва програмата за отбелязване на Трети март в Разград навръх Националния празник.

Първото събитие се организира от Областна администрация-Разград. В 10,00 ч. в неделя, 3 март, от паметника на Христо Ботев в Градския парк тръгва почетно шествие под надслов „Поклон, революционери“. То ще бъде предвождано от Младежкия духов оркестър към ЦПЛР Център за работа с деца. След музикантите 22-ма ученици от разградски училища ще носят български трибагреник с размери 9 на 4,5 метра. Шествието ще премине по алеите на парка в посока ресторант „Лятно кино“ и ул. „Йордан Чобанов“. Учениците и знамето ще влязат в двора на ОУ“Васил Левски“ като ще спрат за почит пред паметника на Апостола на Свободата. Ще излязат през официалния вход на училището откъм бул. „Княз Борис I“, след което по ул. „Паркова“ и „Дунав“ ще стигнат до площад „Възраждане“ и ще се включат в  общоградското честване на Националния празник.

Присъстващите на площада ще получат знаменца, предоставени на Община Разград от „Демакс Актив“ЕООД.

В началото на тържеството най-новият носител на званието „Почетен гражданин на Разград“ Петранка Дацкова Луканчевска ще издигне националния флаг, докато възпитаник на Школата по поп пеене към ЦПЛР ЦРД ще изпълни Химна на Република България.

Кметът на Община Разград Добрин Добрев ще отправи празнично приветствие към жителите на Разград. Част от традиционните ритуали на площада е и поднасянето на венци и цветя пред двата паметника – Мавзолея-костница и Войнишкия паметник.

На Трети март Община Разград ще се включи в общонационалната инициатива „Пробуждане с хоро“. Това ще стане непосредствено след поднасянето на венци и цветя. На най-дългото хоро, което се организира от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“, в Разград ще се хванат танцьорите от клубове за народни хора, както и всеки, който има желание да се включи в родолюбивата инициатива.

След края на площадното тържество започва рокерското шествие „Паметта на поколенията“. Тази година мотористите от двата разградски клуба „Лудогорски братя” и „Brothers from hell“ ще отдадат почит пред два паметника. Първо ще в 12,00 ч. ще бъдат пред най-новия паметник в Лудогорието – на Апостола на Свободата в Ушинци. На националния празник ще е официалното откриване на паметника, изграден по инициатива на родолюбци от Ушинци.

След отдаване на почит пред този паметник рокерското шествие потегля към паметника в село Езерче, където се е провела най-голямата в района битка от Руско-турската Освободителна война.

Община Разград кани жителите и гостите на Разград на площад „Възраждане” от 11,00 ч. на 3 март да отбележим заедно Националния празник на Република България и 146 години от Освобождението на България от османско владичество!

Част от празничната програма на Община Разград за Националния празник е и инициативата на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“. Под надслов „Пътят на свободата“ в разградския храм на книгата на 1 март ще бъде подредена витрина с библиотечни материали, посветени на 146 години от Освобождението на България.