Районната прокуратура в Разград постигна ефективна присъда от 3 години и 6 месеца за д-р Бранимир Мичев, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

Съучастникът му Борис П., който се представял за съдебен заседател, бе осъден от състав на Разградския районен съд на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. С присъдата си съдебният състав определи двамата осъдени да изтърпяват ефективните наказания при общ режим.

Д-р Бранимир М. бе признат за виновен и по двете обвинения на Районната прокуратура в Разград – за измама, извършена като продължавано престъпление по член 209, ал. 1 и за подбуждане на вещо лице да даде невярно заключение по медицинска експертиза – престъпление по член 293, ал. 1, във връзка с член 291, ал. 1 от НК.

Съдът призна за виновен и съучастникът му Борис П. за измама, при която се представял за длъжностно лице – съдебен заседател.

Осъденият лекар работел като хирург в хирургичното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград. Вторият подсъдим – Борис П., бил управител на охранителна фирма от Кубрат. Двамата подсъдими като съизвършители измамили бащата на осъден, у когото възбудили и поддържали заблуждение, че срещу 10 600 лева, които ще платят на съдии, прокурори и фелдшера на ареста, ще изкарат сина му на свобода и ще отложат изтърпяването на ефективното наказание. При извършване на измамата с цел имотна облага подсъдимият Борис П. се представял за съдебен заседател, въпреки че през този период той не е бил вписан в списъка със съдебни заседатели на Разградския окръжен съд.

Въпреки дадените 10 600 лева от бащата на осъдения, д-р Бранимир М. отишъл в град Цар Калоян на 21 ноември 2014 г., където живеело семейството на осъдения Синан П. Пред баща му той заявил, че е извършен преглед и е уредено приемането на Синан в болницата. След престоя в болницата подсъдимият лекар обещал да го освободи за домашно лечение, за което поискал още 5000 лева.
Бащата на осъдения Синан П. обаче отказал да даде още пари и това е причината престъплението да остане недовършено. Д-р Бранимир Б. е подсъдим и за подбуждане към престъпление на вещо лице да даде невярно заключение по назначената от Районна прокуратура в Разград съдебномедицинска експертиза. С нея трябвало да се установи здравословното състояние на осъдения Синан П. В разговори с вещото лице д-р Бранимир М. поискал да бъде вписана несъществуваща диагноза на осъдения Синан П., с което той да избегне изтърпяване на наказанието си в затвора.

Срещу осъдения д-р Бранимир М. се води и друго дело за измама на негови пациенти, което е насрочено за разглеждане утре, 19 септември 2017 г., в Разградския районен съд.
Присъдата на Разградския районен съд подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в Разград.