Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен се срещна днес с духовните водачи на основните религиозни общности в Лудогорието, съобщиха от пресслужбата на областна управа. Архиерейският наместник отец Георги и районният мюфтия Мехмед Аля изразиха удовлетворение от отношението и загрижеността на Областния управител относно проблемите на изповядващите православието и исляма в Област Разград.
Сред конкретните проблеми, които тримата обсъдиха, бяха необходимостта от изграждане на път до църквата в село Малък Поровец и от ремонт на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград. Община Исперих вече е обявила обществена поръчка за пътя към храма в Малък Поровец – установи след проверка Областният управител, а във връзка с джамията в областния град заяви категорично, че се търсят варианти за финансиране на ремонта й.
Двамата духовни водачи коментираха проблемите със заплащането на служителите в църквите и джамиите, което не се осигурява от държавата, а от ръководствата на двете религии. От 3 месеца не сме получавали заплати, вече 5 човека напуснаха – разказа г-н Аля. Важно за обществото е държавата да подпомага традиционните религии в страната, за да се почитат моралните ценности, а и да не се отклоняват към различни религиозни течения хората – обединиха се около тази теза и тримата участници в разговора. Коментираха още необходимостта децата да получават основни познания по религия в училище. В момента това се случва предимно в неделни училища в православните храмове и летни коран курсове в джамиите.
Областният управител Гюнай Хюсмен благодари на двамата религиозни водачи за това, че са дейни хора и работят усърдно за разрешаване на проблемите на вярващите и заяви категорично, че винаги е готов да им съдейства.
В края на срещата възникна идея Архиерейското наместничество, Районното мюфтийство и Областна администрация-Разград да организират отслужване на обща молитва за здраве и берекет на жителите на Област Разград и за опазване на реколтата от природни бедствия. Датата и мястото ще бъдат уточнени допълнително, допълват от областната пресслужба.