В продължение на успешния Българо-турски агро-бизнес форум в София двама заместник-министри посетиха Област Разград вчера, за да се запознаят с развитието на сектор „Животновъдство“ в региона, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Заместник-министърът на храните, земеделието и животновъдството на Република Турция Мехмет Данъш бе съпровождан от представители на този бранш в съседната държава, както и от представители на държавни институции, работещи в сектора, с тях пристигна и генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Акйол. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите на Република България Цветан Димитров коментира, че двамата с турския му колега вече четири пъти са се срещали през последните месеци и са обсъждали възможностите за подобряване на стокообмена в животновъдната сфера, за пръв път обаче срещата е в България и за представяне на сектора е избрана столицата на Лудогорието.
„Донесохте берекет за земеделците от региона, убеден съм, че той ще продължи и с подобряване на отношенията между бизнеса на двете държави“ – каза Областният управител Гюнай Хюсмен на двамата високопоставени гости, визирайки факта, че те пристигнаха в деня на първия сняг, който е полезен за есенниците в Лудогорието. И на двамата заместник-министри той подари плакети на Областния управител, както и кошници с млечни продукти от региона, предоставени от „Маклер комерс“.
Целта на двустранния форум вчера бе да се даде силен тласък на стокообмена между България и Турция, благодаря както на един от инициаторите за провеждането му – Кирил Домусчиев, който има инвестиции в този регион, а също и на Областния управител за гостоприемството днес – каза заместник-министър Димитров.
Заместник-министър Мехмет Данъш коментира, че на двата народа – българският и турският – най-много им отива думата „съседи“(комшии), и като държави с голям потенциал трябва да го разгръщат. Той допълни, че за бизнеса в Турция съседна България е добър вариант за отваряне към Европа, а турският пазар с 80 милиона население, 30 милиона туристи и 4 милиона сирийски емигранти е огромен и България и Турция имат двустранна изгода да стимулират създаването на нови контакти между бизнес представители на двете държави.
Точно това бе целта на визитата в Лудогорието. 12-членната делегация посети и се впечатли от видяното в две елитни ферми в региона – „Асотекс“ в село Севар, където се отглеждат 2500 крави и 2000 телета за угояване и „Агросис“ в село Веселец, където се използва американска система за развъждане на крави и телета.