Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов вчера бяха гости на самодейците от НЧ “Съгласие 1891“- Осенец, съобщиха от пресслужбата на областна управа.

Пред ръководството на Областна администрация читалищните деятели представиха своите проблеми, а след ангажимент от страна на Областния управител към тях, го поздравиха с кратък концерт от капански песни и хора.

Председателят на читалището Радославка Джибарова обясни, че финансовата субсидия, който институцията, поддържаща културния живот и традиции в Осенец, получава от местната управа – 7900 лева, стига най-вече за заплата и осигуровки на секретаря на читалището. Остават 80 лева месечно за всички други разходи – ток, вода, отопление, ремонт, средства за участия във фестивали.

г-н Хюсмен обяви, че до края на мандата си ще им дарява всяка година по 1000 лева от заплатата си. Тъй като тази година вече е преполовена, тазгодишната субсидия от Областния управител ще е 500 лева, самодейците ще я получат до края на месеца. В замяна г-н Хюсмен помоли капанският състав да изнася по два концерта годишно пред аудитория, която той избере.

Ръководството на Областна администрация апелира и местните арендатори и по-заможни хора да съдействат по подобен начин за запазването на традициите на капанското село.
Следващата среща на капанците и Областния управител ще е след участието им в Капанския събор на 15 юли, когато самодейците ще са гости на г-н Хюсмен на обяд.