Сдружението с нестопанска цел „Одисея”, с председател Силвия Вълева, е вторият носител на наградата „Почетен знак за принос към развитието на социалните услуги в Община Разград”. Отличието бе връчено снощи на сцената на Общинския културен център преди празничния концерт по повод Деня на социалната работа и социалния работник от кметът на общината д-р Валентин Василев. Преди това председателят на местния парламент Надежда Радославова запозна присъстващите с решението на Общинския съвет за удостояване с наградата.
СНЦ „Одисея” е създадено като български партньор на сдружение „Света Филомена“ – Германия. Пета поредна година сдружението организира серия от благотворителни инициативи и кампании за уязвими групи лица, деца и семейства от община Разград. С негова подкрепа е въведена като ежегодна традиция доставката от Германия на дрехи, медицински изделия, помощни технически средства, хранителни продукти, легла, постелъчен инвентар и др. Даренията достигат до всички социални и здравни услуги, както и до семейства в нужда от Община Разград. Стойността на материалните дарения надхвърля петстотин хиляди лева, а на паричните – осем хиляди и петстотин лева.
С подкрепата на СНЦ „Одисея” ежегодно до стотици семейства в риск от региона, пристигат коледни пакети и семейни подаръци подготвени доброволно от немски семейства под мотото „Любов към ближния по Коледа“ .
Кметът пожела успех на Силвия Вълева и на ръководената от нея организация и изрази надежда, че ще продължат да организират благотворителни инициативи и кампании за уязвими групи лица, деца и семейства от общината.
Вълева благодари на всички, направили номинацията и оценили дейността на сдружението, на немските им приятели от сдружение „Света Филомена“, повели ги по пътя на доброто, на семейството и на майка си – отгледа и възпитала три деца, на сестра си – виновницата за всички добрини, случващи се в Разград и на всички, дали от себе си за осъществяване на благородната мисия на сдружението. „Преследвайте мечтите си и правете другите щастливи, за да сте щастливи самите вие”, бе посланието, което Силвия Вълева отправи към присъстващите в залата.

Концертът продължи с изпълнения на деца от Комплекс от центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания, центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, ЦСРИ „Емилиян“, Дневен център за деца с увреждания, Дневен център“Подай ръка“, Комплекс за социални услуги за възрастни хора с увреждания с. Просторно, вокална група при съюза на инвалидите Разград, ДГ „Зорница“, деца от МШ“Илия Бърнев“, НЧ „Напредък”.

Концертът бе организиран от Община Разград, със съдействието на магазин „Терамаркет” – Разград, ЕТ „Полиграф – Неделчо Енев – Калоян Енев“- гр. Разград.