На 21 октомври 2015 г. в резултат на действията на Международния отдел на Върховна касационна прокуратура и Окръжна прокуратура – Разград, германските власти предадоха на българската прокуратура Владислав Филков за провеждане на наказателно преследване срещу него за грабеж, придружен с убийство.
Окръжна прокуратура – Разград, провежда разследване на грабеж на мобилен телефон, марка „Нокиа”, и 220 лева, придружен с убийството на 75-годишния Николай Димитров от гр. Завет. Престъплението е извършено на 25 декември в дома на Николай Димитров в гр. Завет. Тялото на починалия бе открито на 22 февруари 2015 г. във водоем в покрайнините на града.
В хода на разследването са събрани доказателства, уличаващи Владислав Филков като извършител на престъплението.
На 12 март 2015 г. Владислав Филков е привлечен като обвиняем в негово отсъствие, тъй като се е намирал в Германия. Издадена е от Окръжна прокуратура в Разград европейска заповед за неговото задържане и предаване с цел провеждане на наказателно преследване.
Европейската заповед е изпълнена на 24 юни 2015 г. и Филков е задържан от германските власти. С решение на Апелационния съд в Берлин от 7 октомври 2015 г. е допуснато предаването на лицето на българските власти.
Окръжна прокуратура в Разград ще предяви на Владислав Филков постановлението за привличането му като обвиняем и ще внесе искане до съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съобщиха за Радио Разград от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.