За втора поредна година НЧ „Делиорман 2014” инициира Празник на пролетта, който събра на едно място жители и гости на Недоклан, съобщиха от културната институция.
„Както има различини цветя, които цъфтят в нашите градини, така има и хора с различен етнически произход, които живеят в нашата родина и по точно в село Недоклан. Всеки етнос си има свой собствен език, свои приказки и песни, свои обичаи и празници“ отбеляза председателят на читалището Хабибе Расим.
6 май е традиционен празник с легенди на три етноса: Гергьовден – при българи и при роми-християни, Хъдрелез- при турци и при роми-мюсюлмани. Въпреки своите различия всички жители и гости на селото в този ден всички се обединиха, за да отпразнуват подобаващо празника.
Кметицата на село Недоклан Хафизе Хасанова, съвместно с НЧ “Съзнание 1927“ Недоклан и НЧ “Делиорман 2014“ Разград откри кътче с кулинарна изложба, с характерни за региона ястия и питие-шербет, като допълни, че ще засади дървото на пожеланията пред мегдана на Ритуалната зала , което ще бъде символ на празника.
Празничната програма започна с детски състезателни игри на малчуганите от селото, като имаше състезания с велосипеди, дърпане на въже, скачане с чували и още много други забавни игри. Всички участвали деца получиха лакомства за награда.
През цялото време оркестър „ДУО Спектър“ със Светла Филева и Фахри Ферзуев забавлява гостите на мероприятието с прекрасните музикални изпълнения.
Хорови и индивидуални изпълнения изпя и новата фолклорна група към НЧ „Делиорман 2014г“ – Гласът на Делиормана, като допълнително приповдигна настроението на присъстващите.
Клуб „Слово“ към ЦУНТНТ, с ръководител Веселина Йотова, изпълни прекрасни стихове и песни за „Гергьовден“ и Деня на армията и храбростта, които развълнуваха гостите.
Денят бе изпълнен с много емоции, печено агнешко и танци. В завършека на деня всеки гост се полюля на празничната Гергьовденската люлка за здраве, любов и късмет.