Във връзка с честването на 70-годишнината от Победата над хитлерофашизма на 28.04.2015 г. Генералният консул на Русия в гр. Русе пристигна в Разград, за да награди, от името на руското правителство, ветерани от разградска област, воювали на страната на Съветския съюз във Втората световна война.
Заедно с кмета на Община Разград Денчо Бояджиев, Директора на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ Цветана Бенонова и други придружаващи лица, бяха поднесени венци и цветя на паметника на Дубровин Володя Александрович в с. Гецово и на паметника на Бойко Иван Григориевич в с. Ясеновец. Особен интерес проявиха жителите и учениците в с. Ясеновец, които начело с кмета на селото Гюлджан Ахмедов и директорката на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Евгения Бояджиева поднесоха цветя на възстановения и обновен паметник и се запознаха с историята на загиналия червеноармеец, който едва 17 годишен дава живота си за победата над фашизма.
След това кметът Денчо Бояджиев проведе кратка среща с Татяна Грушко. В 13.00 ч. в зала 308 на Община Разград бяха наградени петима ветерани от Втората световна война с юбилейни медали лично от Генералния консул: Марко Стоянов, Георги Василев, Дончо Петков, Димитър Дачев и Тодор Николов.
Татяна Грушко им изказа своята и на руското правителство благодарност за тяхното мъжество, доблест и проявен героизъм за победата над фашизма и спасяването на Европа и света от „кафявата чума“, съобщиха от пресцентъра на Общината.