Разследването на случая започнало на 2 ноември, след подаден към 20.00 часа сигнал от жителка на с. Хърсово. Разтревожена, тя обяснила, че маскирани непознати нахлули в дома й, нападнали и били мъжа, с когото живее на семейни начала, насила го качили в автомобил, а на изхода на селото – на пътя за с. Богданци, го изхвърлили от колата и се оттеглили в неизвестна посока. Пострадалият бил откаран в МБАЛ-Разград със счупена долна челюст и натъртвания в областта на гърдите.

Активните оперативни действия стартирали по образуваното по случая досъдебно производство за тежко криминално престъпление по чл.142, ал.1 и чл.199 от НК. В хода на разследването, на 07 ноември към 14.00 часа в района на селскостопанското летище в с. Острово, криминалистите засекли товарен БМВ Х 5, в който установили двама от извършителите – 31-годишни мъже от село Острово. Малко по-късно били задържани и останалите трима участници в престъплението – на 28, 41 и 38 години, жители на същото село. При последвалите претърсвания в домовете им и в ползваните от тях автомобили били открити и иззети 2 газ-сигнални пистолета и боеприпаси за тях, въздушна пушка, сигнална полицейска лампа, черна маска с прорези на очите и устата. Обстоен оглед на товарния автомобил, извършен с професионалното съдействие на експерти от ГДНП, също извел достатъчно доказателства за извършеното престъпление. По разпореждане на наблюдаващ прокурор са проведени и допълнителни процесуално-следствени действия.

След 24-часовото задържане на петимата, на двама от тях е взета мярка „подписка“, а на други двама е наложена мярка „задържане под стража“. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.