Главният експерт „Култура” в община Разград Виолета Антонова откри седмото издание на Националната изложба „Лудогорие 2017“ днес. Експозицията е подредена в Художествена галерия „Проф. Илия Петров”, а поздравителен адрес по повод на събитието бе получен от народният представител от ГЕРБ в 44-то НС Десислава Атанасова.
В тазгодишното издание са получени близо 400 творби на 170 автори от страната и чужбина.
Жури от български художници и изкуствоведи, избрано от Управителния съвет на Съюза на българските художници, е допуснало за участие 165 творби на 120 автори.
Директорът на Художествената галерия в града Тодор Тодоров връчи наградите на най-добрите творци в отделните категории.
Наградата за живопис бе връчена на Ангел Гаджев, за графика – на Веселин Дамянов, а за скулптура – на Добрин Вътев и Милена Младенова. За пръв път бе присъден приз за чуждестранен художник – с него бе удостоена Елена Драгулелей от Румъния.
Наградата за млад художник получи Траяна Панайотова, наградата на Съюза на българските художници бе връчена на Антон Гошев, а за нетрадиционни форми бе отличен Стойко Даскалов.
Журито присъди и грамоти на ученици от ОУ ”Никола Й. Вапцаров” и от „Ново българско училище Нейпървил” – Чикаго, САЩ.

Всички отличени творби ще останат за фонда на галерията, а културният институт ще издаде каталог с всички произведения.
Организатори на Националната изложба „Лудогорие 2017“ са Община Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“, Съюза на българските художници, със съдействието на Министерството на културата.