Традиционна ваканционна проява за учениците от Разград „Еколято“ стартира в понеделник.

За 25-ти пореден път Община Разград и ЦПЛР Център за ученическо, техническо и научно творчество организират „Еколято“ – програма за екологично възпитание на подрастващите. В тазгодишното издание на инициативата ще участват общо 120 деца от 5 до 8 клас, те са разпределени в три смени, всяка от по 2 седмици, в 8 ваканционни групи. Ангажимент към разнообразните им заниманията имат и други държавни и общински структури.

Откриването на „Еколято 2022“ е насрочено за 11,00 ч. на 4 юли, понеделник, пред Общинския културен център (Новия театър). На него ще получат наградите си победителите в два фотоконкурса – „Живата природа“ и „Моят свят без наркотици“.

Фотоконкурсът „Живата природа“ е традиционен, организира се от ЦПЛР ЦУТНТ. В 14-тото му издание са участвали 79 ученици от 12 образователни институции и 2 социални институции от Разград и Исперих. Те са представили 117 творби в две направления: „Красотата на природата“ и „Нашите приятели – животните“. Победителите са определени от жури в състав: фотографите Теодор Пенчев и Данче Бозаджиева и учителят в ЦУТНТ Милен Митев. Имената на победителите по направления и възрастови групи са публикувани на интернет страницата на Община Разград: Фотоконкурсът „Моят свят без наркотици“ е организиран от Община Разград, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център-Разград по повод 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и не легалния трафик на наркотични вещества. В конкурса са представени над 80 фотографии на 42-ма автори от Разград и от съседните Силистренска и Търговищка области. Победителите са определени от жури в състав: Росен Иванов – фотограф, Илияна Георгиева – говорител на ОДМВР-Разград и Станислава Петрова – председател на ОбСНВ-Разград. Имената на победителите ще бъдат обявени на церемонията в понеделник.