В рамките на Цифровата седмица, петокласници от ОУ „Н.Й.Вапцаров”, които посещават Школата по дигитално изкуство към ЦПЛР – ЦРД станаха част от иновативна 3D презентация, съобщиха от РБ „Проф. Б. Пенев“
IT специалистът на културната институция запозна любознателните възпитаници на Ангелина Рахова с високата технология на уреда, както и със специализирания софтуер за изработването на чертеж на избран детайл. Инж. Иван Иванов разказа на децата какво е 3D принтиране и им показа нагледно как рисунките на монитора на компютър се превръщат в триизмерни фигури. Децата видяха как се принтира предварително заложения професионален разделител за книги от пластмаса.
Подрастващите научиха, че има 3D принтери, които работят с шоколад, с метал и с пластмаса. Любопитни да узнаят повече, децата се интересуваха дали 3D принтерът може да печата монети и разбраха, че това може да стане само с такива, които работят с метал.
3D принтерът на Регионалната библиотека в Разград създава ново креативно пространство, което отговаря на изискванията на младите хора.