Днес, в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, в Областна администрация Разград се състоя тържествено откриване на изложба „Военните паметници в област Разград”.
Експозицията бе открита от Областния управител Манол Кившанов и включва снимки на над 100 военни паметника и паметни плочи, които се намират в региона.
Целта на организираното от Областна администрация Разград мероприятие, със съдействието на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България и Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, е отдаване на необходимата почит към тихата саможертва на загиналите за свободата и независимостта на България воини, опазване на културното наследство и възпитание на младото поколение в дух на родолюбие.
„Изложбата „Военните паметници в област Разград”е поклон пред гибелта на хилядите знайни и незнайни войници, подофицери, офицери и генерали, както пише на един паметник „които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество“, каза в словото си г-н Кившанов.
Интересни факти от историята припомни и разказа г-н Стоян Великов – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България, гр. Разград, а авторът на снимките г-н Владимир Вълов, представи стихотворението си „Памет”.

Изложбата „Военните паметници в област Разград” от днес ще бъде разположена в Общински културен център – Разград, след което ще гостува във всички общини на територията на областта.
Децата от учебните заведения на територията на всяка от общините на територията на област Разград ще имат възможност да посетят изложбата, за да се докоснат до нашата история и да проведат един истински „Час по родолюбие“.