От днес, 21 април, се възобновяват плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, съгласно чл. 19 от Наредба 15 за имунизациите в Република България, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха от министерството.
Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък. В посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи. Детските ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети.
Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.
Поетапно от днес ще бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност в болниците, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.