Вицепрезидентът Илияна Йотова откри третото издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“, който се организира от Община Разград и Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища“.

Преди да поздрави над 600-те участници в читалищния празник Вицепрезидентът Илияна Йотова бе посрещната от ръководството на Община Разград в началото на Главната алея на Градския парк. Там се състоя церемония по поднасяне на цветя пред паметника на Иван Свирачев – инициаторът на залесяването на терена, на който днес се намира Градския парк. Почит отдадоха представители на съвременните наследници на дружество „Лес“, което преди 122 години е организирало разградската общественост в доброволчески акции по залесяване – Туристическо дружество „Буйна гора“, Туристическо дружество „Буйна кръв“, Клубът на туристите ветерани „Златна есен“ и Клуб „Зелена стъпка“. Повод официалната церемония е и приключилата преди дни рехабилитация на 5 км. алейна мрежа в парка.

След церемонията пред паметника Вицепрезидентът Илияна Йотова и официалните лица бяха посрещнати с хляб и сол пред сцената на която днес се провежда читалищния фестивал, който е посветен на 20-годишнината от създаването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави участниците , организаторите и многобройната публика от фестивалната сцена.

Началото на програмата поставиха съставите на разградското НЧ „Напредък“.

Броят на участниците във фестивала е рекорден – над 600 самодейци от 33 читалища от седемте общини в Разградска област представят автентичен и обработен български и турски фолклор, както и съвременни песни и танци.

Освен на сцената част от самодейците се изявяват и в работилнички в шатрите, подредени по алеите на парка. В тях деца и възрастни имат възможност да се научат да изработват някои от уникалните сувенири на Лудогорието  – капанска китка, накити, плетива и други. Посетителите на фестивала имаха възможност да дегустират и характерни за региона ястия, също изработени от читалищни дейци.

В една от шатрите своите творби представи първият жител на Община Разград, вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“, везбарката от село Гецово Николинка Ангелова.