Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес за откриването на Националния фестивал „Като звездите“, на който Разград е домакин утре, 25 юни.

„В голямото разнообразие на традиционни културни изяви в страната, това събитие се откроява с уникален замисъл и стойност, отправя вдъхновяващи послания. Дава ценен пример. Убеден съм, че сред поредицата градове, които през годините с радост и отговорност посрещат децата от „Вега“, гостоприемният Разград ще ги спечели като красиво и уютно място, превърнало се в тяхна любима сцена за изява.“. С тези думи се обръща държавният глава към Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев и към председателя на Сдружение „Поощряване и подпомагане на детски таланти-Вега” Ирена Анастасова.

„Скъпи деца, бъдете смели и уверени в своята най-голяма дарба. Тя е да печелите нови приятели, които Ви подкрепят, аплодират изпълненията Ви и имат нужда от Вашите щастливи усмивки.“ – е обръщението на Президента Румен Радев към участниците в националната проява.

Заради участието на държавния глава в заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес и утре, Вицепрезидентът Илияна Йотова ще представлява Президента Румен Радев на откриването на Националния пътуващ детски фестивал „Като звездите“. Фестивалът привлича общественото внимание към заложбите и талантите на децата, лишени от родителска грижа и предоставя възможност на деца в неравностойно положение да повишат своята социална адаптивност и да преодолеят чувството на изолираност от обществото.

Фестивалът „Като звездите“ се организира от Сдружение с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на детски таланти-Вега” гр. Варна с председател Ирена Анастасова. Всяка година се случва в различни населени места, тази година 11-тото издание е под патронажа на Президента Румен Радев и на Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев.

Във фестивала с музикални изпълнения ще участват близо 240 деца от цялата страна, от различни социални и образователни институции от: София,  Велико Търново, Благоевград, Търговище, Шумен, Силистра, Павликени, Брезово, Ботевград и други. Разград ще бъде представен от потребители на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“ и Комплекс от центрове за деца без увреждания, както и от изпълнители от: Музикалната школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869″-Разград, както и класа по поп пеене, Младежки духов оркестър и Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД-Разград.

Фестивалът няма конкурсен характер.

Откриването му е насрочено за 12,00 ч. на 25 юни, на площад „Независимост“ пред Общинския културен център, там ще са и концертните изяви на участниците.

Фестивалът е еднодневен, след представянето си участниците получават грамоти и сувенири, които са осигурени с финансовата подкрепа на фирми от Разград: „АДМ-Разград“(бивше Амилум), „Антибиотик-Разград“АД, „Агрохимконсулт“ООД, „Биовет“АД, „Пилко“ЕООД, „Млин-97“АД,  „Терамаркет“, „Кристера-агро“ЕООД.