С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница на загиналите руски войни и български  опълченци в Разград бе отбелязана 141-годишнина от Освобождението на Разград.

Кулминацията на честването на Деня на Разград – 28 януари бе на площад Възраждане. Празничната проява започна с тържествено слово на кмета на Разград д-р Валентин Василев и Генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Сред официалните лица на трибуната бяха народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници, председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова и цялото ръководство на Община Разград, архиерейският наместник отец Георги, районният мюфтия Мехмед Аля, както и членове на делегации от румънските градове-побратими на Разград Слобозия и Кълъраш.

Ритуалът пред Мавзолея-костница започна с поднасяне на венци от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на министър-председателя Бойко Борисов. Церемонията продължи близо 40 минути под звуците на градския духов оркестър, а паметникът бе отрупан с цветя в знак на признателност за саможертвата на героите. За тържествеността допренесе и участието на формацията за възстановки от Шумен „Жива история“.

Общоградското тържество на площад „Възраждане“ завърши със заря, след което в залата на НЧ”Развитие 1869” бяха връчени отличията на тримата нови почетни граждани на Разград. Финалът на Деня на Разград бе отреден за концерт на „Ева квартет”.