Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев направи днес първа копка по проект „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“ зад Детска ясла „Звездици“. На официалната церемония присъстваха още заместник-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, заместник областният управител Евгени Драганов, ръководителят на проекта Недим Тахиров, общински съветници, представители на фирмата изпълнител, ръководството на детската ясла и педагози, родители на деца, журналисти.

Градоначалникът благодари на своя екип, който е работил усърдно по проекта, като допълни, че след ремонта детските градини ще добият още по-хубав вид и ще станат енергоефективни. Д-р Василев каза още, че след приетия вчера бюджет за 2019 година са предвидени още 100 000 лв., за изграждане на детска площадка зад детска ясла „Звездици“, с която детското заведение ще добие напълно завършен и хубав вид.

Първа копка направиха д-р Василев и заместникът му Галина Георгиева, която след това заедно с директорката на детската ясла Нина Иванова плиснаха символично и менче с вода.

Днешната първа копка бе в един от 12-те обекта, които ще се реализират в рамките на проект „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“ с бенефициент Община Разград. Сградата ще бъде реконструирана и обновена, ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност, в т. ч. топлинно изолиране на външни стени и таванска плоча, нова PVC дограма, подмяна на съществуваща отоплителна инсталация, архитектурни работи по санитарно поддържане (мазилки, шпакловки, боядисване на стени и др.) възстановяване и рехабилитация на прилежащото дворно пространство и монтаж на съоръжения за игра, изграждане на достъпна архитектурна среда.

Изпълнител на строителните дейности е фирма „САВ-Разград“ ООД, строителният надзор ще се осъществява от “Агенция Стройконтрол – ВТ” ЕООД, гр. Велико Търново.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Той е на обща стойност 9 897 137,19 лв. и неговата продължителност е 30 месеца. Сред другите обекти са детските градини „Славейче“, „Райна Княгиня“, „Зорница“, „Митко Палаузов“, „Шестте ястребинчета“, „Незабравка“ и „Приказка“, детска ясла „Слънчево детство“, училищата „Екзарх Йосиф“ и „Н. Й. Вапцаров“ и изграждането на физкултурен салон към последните две.

След края на ремонтните дейности, в детската ясла ще бъде доставено оборудване и обзавеждане, което от своя страна също ще съдейства за подобряване на предоставяните услуги от заведението.