Състав на Апелативен съд – Варна потвърди като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Разград от 18 август тази година, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Ивайло Иванов, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд Варна.

47 годишният мъж е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство затова, че на 16 август, той като извършител и в съучастие с Леман Я. като подбудител и помагач, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високо рискови наркотични вещества в особено големи размери – ( повече от 86 кг).
Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че в посочения ден, в Цар Калоян, при проверка на автовоз органите на реда открили в тайник множество пакети с марихуана и амфетамини. Иззетата дрога била 8,055 кг марихуана на стойност 48 330 лв и 78,650 кг амфетамини на стойност 2 359 500 лв. Общата стойност на конфискуваната дрога възлиза на 2 млн 407 830,00лв. Обвиняемият лично е посочил на разследващите тайника в автомобила, където са намерени наркотиците, както и начина по който същият да бъде отворен.
Днес въззивната апелативна инстанция остави без уважение жалбата на Иванов и потвърди като обосновани всички изводи на съда в Разград, с които е била определена първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража”. Събраните доказателства по несъмнен начин водят и този съд до обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, което е с висока обществена опасност. Законът предвижда за него сурово наказание – от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Независимо от чистото съдебно минало на обвиняемия, съдът потвърди извода, че има опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Основание за това Варненският апелативен съд намира във факта, че деянието е извършено в съучастие с друго лице, както и в честите пътувания на Иванов зад граница. Фактът, че сам е посочил тайника на полицаите свидетелства, че той е имал ясното съзнание затова, че извършва закононарушение.
Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Ивайло Иванов, обвиняем затова, че като извършител и в съучастие с друго лице като подбудител и помагач, държал с цел разпространение наркотични вещества за 2 млн. 407 830,00 лв е окончателно.