Истински урок по родолюбие изнесе снощи на сцената на Общинския културен център Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ с последния си мегаспектакъл „Осмото чудо“.

Събитието се осъществи под патронажа на кмета д-р Валентин Василев и със съдействието на Община Разград.

Повече от два часа в пълната зала звучаха характерните неравноделни ритми от шестте основни фолклорни български области в страната.

Спектакълът започва с едно нощно пътуване във вагон за пушачи на „Ориент експрес”, където унгарският композитор Бела Барток /актьорът Атанас Сребрев/ случайно среща кореспондентът на „Таймс” за Балканите Джеймс Баучер, изпълнен от Бен Крос. Ирландецът се опитва да защити  българите в стремежа им за свобода и обединение, той е влюбен в родината им.

Журналистът разказва на композитора за хората, природата, ракията, ръченицата,  историята:  Македония е България, обяснява  той  от екрана, с което предизвика бурни аплодисменти в залата.

Голяма част от разказа му е за неравноделните фолклорни български ритми. Това е всъщност „Осмото чудо” на света обясни създателят, хореограф и продуцент на „Българе“ Христо Димитров пред станалата на крака публика.

На сцената след спектакъла той покани и своята сестра, чийто съпруг Ян Чарлз Андерсон е вдъхновител и благодетел за създаването на фолклорния ансамбъл. Димитров обеща всяка година да идва в Разград и да представя пред земляците си най-новата продукция на „Българе“.