Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен участва в брифинг в Български червен кръст-Разград, на който бяха обсъдени дейностите по превенция на детския пътен травматизъм, съобщиха от пресслужбата на областна управа.

Домакин на дискусията бе директорът на Областния съвет на БЧК д-р Милена Кехайова, а в нея участваха: началникът на Регионалното управление по образование-Разград Ангел Петков, началникът на „Пътна полиция“-Разград Диян Симеонов и председателят на Съюза на българските автомобилисти в Разград Живко Каспаров.

Областният управител изрази своята подкрепа към инициативите, които БЧК провежда във връзка с превенцията на детския травматизъм. Увери, че държавата изпълнява своята роля за подобряване на пътищата в региона: вече е ремонтиран пътя Разград-Търговище, както и улици за 1 милион лева в Разград, през тази година предстоят ремонти на още два пътни участъка – Кубрат-Тутракан и Исперих-Пристое. Подобряването на инфраструктурата способства за намаляване инцидентите по шосетата и затова тази дейност ще продължи – заяви г-н Хюсмен.

Д-р Кехайова съобщи, че сред новите инициативи на червенокръстката организация е обучение на децата от детски градини на правилата за пътна безопасност. Това става по почина на австрийския Червен кръст, в Разград засега се посещава една детска градина и резултатите за добри – каза Кехайова.

Обучение има и в училище, като акцент са децата от началните класове и зрелостниците – информира Ангел Петков. Безопасност на движението се изучава в българското училище в 5 часа, като преподаватели са класните ръководители. В Разград добро е сътрудничеството и с Пътна полиция и Областно пътно управление по отношение на поставянето на пътни знаци и пешеходни пътеки край учебните заведения – заяви Петков.

Диян Симеонов съобщи, че през миналата година има положителна тенденция по отношение на катастрофите в област Разград в сравнение с предходната година. През 2017 г. пътните произшествия са 447, през 2016 г. са били 544, пострадалите деца са 15, били са 23. Три от децата са пострадали като водачи – две на велосипеди и един неправоспособен на мотопед, останалите са пътници или пешеходци.

Г-н Каспаров обяви, че сред превантивните дейности, които СБА извършва във връзка с детския пътен травматизъм, са занимания с деца-велосипедисти. Те се обучават съобразно правилата за безопасност, обучението има и състезателен характер за тях.

На брифинга бяха предоставени средства от Националния фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП. Сумите са различна стойност в зависимост от получената травма. В област Разград са отпуснати средства за лечение на 10-годишния Гюкан Мустафов от Езерче и 16-годишния Ерол Кадиров от Свещари. По-малкото момче получи средствата лично заедно с баща си, а по-голямото още се лекува и вместо на него сумата бе връчена на дядо му.