На 2 и 3 май Разград ще бъде домакин на Петия национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Организатори на проявата са Община Разград, Народно читалище „Развитие 1869“ и едноименната къща-музей в града.

Основната цел на конкурса е съхраняване и популяризиране на творчеството на големия български и световно известен композитор Димитър Ненов и още да открива млади, талантливи изпълнители. Конкурсът е адресиран към всички деца и младежи, изучаващи пиано в музикални школи, школи по изкуствата, музикални паралелки, при частни педагози.

Първите записали се участници в конкурса са братята пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови от Шумен. Талантливите музиканти се включват за втори път в надпреварата, като през 2013 година спечелиха три първи награди – две като индивидуални изпълнители и една като клавирно дуо.
Участниците в музикалната надпревара ще бъдат разделени в две категории – индивидуални изпълнители и клавирни дуа, които ще се състезават съответно в пет и две възрастови групи. Според регламента всеки участник ще се представи с две или три произведения, едно от които трябва да бъде на композитора Димитър Ненов.

Качествата на изпълнителите ще оценява жури, съставено от изявени музикални педагози. Наградният фонд е 2000 лева и е осигурен от организаторите на проявата.
Освен първа, втора и трета награда за всяка възрастова група са предвидени и две специални награди – на къща-музей „Димитър Ненов“ за изпълнение на произведение на Димитър Ненов и на Народно читалище „Развитие 1869“ – за високи педагогически постижения. Всички участници ще получат диплом за участие.
Заявки за участие в тазгодишното издание на музикалния форум ще бъдат приемани до 10 април на адрес: Конкурс „Димитър Ненов“ НЧ „Развитие 1869“ ул.“Антим I” ; п.к. 48 или на email: razvitierz@abv.bg.

Официалното откриване на музикалния форум ще бъде на 2 май в къща-музей „Димитър Ненов“, а самият конкурс ще се проведе в залата на Разградската филхармония.