Първият старт за деня бе този в триатлона. В 7:00 водите на язовир Пчелина 2 завряха от плувците, които се впуснаха в надпреварата, предвиждаща плуване от 1,2 км, 42 км колоездене и 13 км бягане. От водата в язовира се издигаше пара и защото в ранната утрин водният басейн бе по-топъл от въздуха. Температурата на водата бе над 20 градуса и дори леко по-топла от тази в морето. Най-бързо с предизвикателството се справиха Данаил Велинов (4:06:05 ч), Борис Андреев (4:06:28 ч), които завършиха със солидна преднина пред третия Евгени Василев (4:35:19 ч.). Едва четири жени участват в дисциплината, като в етап колоездене най-напред се движи Евелина Златанова, следвана на дистанция от Мила Димитрова.

В другата тежка дистанция – маратонското бягане (42 км.) победител за поредна година стана Ивайло Вълев от Плевен с време 3:37:07 ч., следван от Александър Светославов (3:45:18 ч.) и Светослав Стоименов (4:02:51 ч.). При жените най-бърза бе Атанаска Атанасова (4:30:59 ч.)

Особено тежко заради калта бе трасето за колоездачите. Първи на 42 километра колоездене стана Димитър Банчев Димитров с време 2:39:32, втори и трети са съответно Виктор Велев и Радослав Борисов. Първите три жени в категорията са Спасиана Миленова (3:13:07, Веси Тодорова и Венцислава Цачева.

Двама варненци победиха в категорията бягане на 21 км – Павел Павлов при мъжете и Катя Дженкова при жените, а Георги Тодоров и Мая Русева бяха първи на 21 км. 

Тази година освен традиционното детско бягане на дистанция 2 км, се проведе и колоездене за деца на същата дистанция. Там някои от участниците не бяха навършили дори 4 години и видимо краха велосипед отскоро. Въпреки това се справиха повече от смело по трасето в пресечена местност.

Това издание на състезанието наред с традиционните красоти на лудогорската природа, предложи на участниците и много кал, образувала се заради интензивните валежи в последните дни. Дори в нощта преди старта над местността Пчелина се изля истински порой. Това доведе до сравнително голям отказали се по трасето участници. 

Истински герой, който реши да участва в това трудно състезание, е Виктор Ангелов, който е незрящ и въпреки това бяга 42 км., придружен от състезателката Грета Момчева, която го води по трасето.

Събитието бе възможно благодарение на основния партньор: Община Разград, партньор бе и Български червен кръст – Разград

Спонсори: Inoxsys, ADM, Агрохимконсулт 3, Гичев-транс

С подкрепата на:

Солети Хрус-хрус, Leya, Спортни магазини Яко, Gold Nutriton, бензиностанции Бенита, общински съветници Иво Димитров и Джипо Джипов.