Предложението на Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен със съдействието на бизнеса в областния град да се изгради система за мониторинг на качеството на въздуха получи официална подкрепа от една от големите фирми в региона, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

Инициативата на г-н Хюсмен е съгласувана от управителя на „Биовет-клон Разград“ Теменуга Газдова с ръководството на дружеството и е получила подкрепа – обяви Газдова в телефонен разговор с Областния управител. Конкретните технологични параметри на системата за мониторинг ще бъдат уточнени на експертно ниво на по-късен етап.

Припомняме, че идеята за изграждане на такава система бе обявена през септември на работна среща на Областния управител с представители на четири от големите фирми в Разград – „Биовет“, „Амилум“, „Балканфарма“ и „Пилко“.

Тогава те изразиха готовност, но не поеха категоричен ангажимент да финансират изграждането на мониторингова система, понеже нямаха подобни пълномощия от ръководствата си. Изграждането на такава система се налага, тъй като досега изследванията на качеството на въздуха се извършват с подвижна станция епизодично, за кратки периоди, а постоянно замерване на основните показатели няма.

„Решението на „Биовет“ показва ясна тенденция, че бизнесът и държавата заедно търсят решения на проблемите на Лудогорието, това е пътят към по-ускорено развитие на региона и подобряване качеството на живот на хората тук“ – коментира Областният управител Гюнай Хюсмен.