Без постигане на споразумение за състава на Районната избирателна комисия-Разград на 18-ти изборен район за провеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България завършиха консултациите с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

Квотното разпределение на представителите на политическите сили е определено с Решение на ЦИК и по него нямаше спорове. Според него РИК-Разград ще е 15-членна, като ГЕРБ ще има 5 представители, БСП – 4, коалиция „Обединени патриоти“ – 2, а по 1 – ДПС, партия „Воля“, Реформаторски блок и Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“.

Според първоначалните предложения от три политически сили имаше претенции към председателското място – ГЕРБ, ДПС и БСП, но областният председател на БСП Наско Анастасов промени предложението си от председателска на секретарска позиция. „Обединени патриоти“ представиха предложение за заместник-председателско място.

След кратка почивка позициите относно председателския пост не се промениха и Областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че при това положение не е постигнато споразумение за състава на РИК и ще изпрати протокола от консултациите и всички необходими документи в ЦИК за назначаване на РИК-Разград. Според Решението на ЦИК протоколът трябва да бъде изпратен до 31 март.

Поименно предложенията за членове на РИК са следните: от ГЕРБ – Радка Башакова (за председател), Юлиян Стойчев, Ралица Костова-Цветанова, Николай Инков и Диана Йорданова; от ДПС – Хабибе Расим (за председател); БСП – Савина Миткова (за секретар), Катинка Матеева, Любица Бочева и Иван Борисов; за коалиция „Обединени патриоти“ – Драгомир Павлов (за заместник-председател) и Светлана Неделчева; за партия „Воля“ – Сюлбие Ибрямова; за Реформаторски блок – Нермин Станева; за Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден“ – Антон Монев.