Безсмъртен стих на Христо Ботев прозвуча пред паметника му в Градския парк преди поднасянето на венци и цветя за 175-тата годишнина от рождението на поета. Главният експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ в Община Разград Цветана Бенонова представи строфата от баладата „Хаджи Димитър“:

„Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небо, звяр и природа
и певци песни за него пеят…“

Бенонова припомни величието на подвига на Ботев, както и ярката диря, оставена от него в българската литература.

Първи венец пред паметника поднесоха представители на учебното заведение в Разград, което носи името на великия поет, журналист, публицист и революционер – СУ“Христо Ботев“-Разград. След тях цветя поднесоха и връстниците им от ОУ“Васил Левски“.

От името на Община Разград и Общински съвет-Разград венец поднесоха заместник-кметът Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Венци и цветя бяха поднесоха още: от името на народния представител от ГЕРБ-СДС Гюнай Хюсмен, от името на народния представител от Демократична България Ивайло Мирчев и на общинските съветници от ДБ, от Областния управител на Област Разград Драгомир Златев, от Общински съвет на БСП и общински съветници от БСП, от Групата общински съветници от ПП ГЕРБ, от Групата общински съветници от ЗНС, от екипа на „Продължаваме Промяната“-Разград, от Военно окръжие-Разград, от Капански ансамбъл-Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, Театрално-музикален център-Разград, Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Цветя бяха поднесени от заместник-кметовете на Община Разград Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, както и от секретаря на Община Разград Нели Добрева и от признателни граждани.