Приключи инсталирането на съоръженията за осигуряване на безжичен интернет достъп в община Разград по инициативата WiFi4EU на Европейския съюз и жителите и гостите на община Разград вече могат да използват безплатен интернет в 15 WiFi точки.
Разград е една от общините в България, която получи ваучер от 15 000 евро за безплатен достъп до безжичен интернет на обществени места в рамките на инициативата WiFi4EU на Европейската комисия. Чрез тази инициатива се насърчава безплатният достъп до безжичен интернет за гражданите на обществени места, включително паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общини в цяла Европа.
Фирмата-изпълнител на дейностите по проекта „Нетера“ ЕООД приключи инсталирането на съоръженията в началото на април. В Община Разград са обособени 15 WiFi точки, разпределени в 10 зони, съответно:
„Зона Център“ – включваща площад Ларго от стъпалата за кв. „Орел“ до паметника на Майстор Манол, градинката с шадраваните пред Общински културен център и градинката пред Часовниковата кула,
„Зона Читалище „Развитие“, включваща площада пред читалището и детската площадка пред Държавен архив Разград,
„Зона Градски парк“ – района пред Ронда в градския парк,
„Зона Младежки дом“ – представляваща игрището и детските площадки пред сградата на бившия Младежки дом под стадион „Хювефарма Арена“,
„Зона жк. „Освобождение“ – игрището и детските площадки зад магазин ТеМакс между ул. Бистрица и бул. Княз Борис,
„Зона Орел Парк 1“ – игрището и детските площадки зад блок 25 в жк.Орел,
„Зона Орел Парк 2“ – детските площадки и парка пред „Полиграф Разград“ между ул. Юмрукчал и ул. Ивайло,
„Зона блок 20“ – детската площадка в междублоковото пространство пред блок 20 на жк. Орел,
„Зона Водна централа“ – детската площадка до обръщалото в жк. Абритус,
„Зона Община Разград“ – партерен етаж в сградата на Община Разград.
Потребителите на интернет вече могат да изполват безжичните зони с имена на мрежата „WiFi4EU“ след като се запознаят с общите условия на Европейския съюз за използване на свободните интернет зони и се съгласят с тях.