„ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“- по безсмъртната музика на П. И. Чайковски, ще можете да гледате на сцената на Общински културен център – Разград, на 9-ти ноември, от 19,00 часа.

Либрето – Владимир Бегичев, Василий Гелцер и Модест Чайковски

С участието на солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас и със специалното участие на възпитаници на балетните паралелки при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас

Хореография, постановка и режисура – проф. ХИКМЕТ МЕХМЕДОВ (след МАРИУС ПЕТИПА и ЛЕВ ИВАНОВ)
Сценография – ИВАН ТОКАДЖИЕВ
Художник на костюмите – ЦВЕТАНКА ПЕТКОВА-СТОЙНОВА
Асистент-балетмайстор – ВЕСА ТОНОВА
Помощник-режисьор – ДАРИНА ГЛАВАНАКОВА-БАКЪРДЖИЕВА

Постановката на проф. Мехмедов носи характеристиките на естетически продукт от най-висока проба – мащабна, интелигентно поднесена, подплатена с психологическа дълбочина, с умело заложени философски трактовки и брилянтно прокарани режисьорски идеи!

Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните по естетически издържаните сценични облекла на балетистите.

Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев.

Неслучайно „Лебедово езеро“ на проф. Мехмедов е считано за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият – в различни нюанси. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Всички артисти ще разкажат – чрез средствата на изящното балетно изкуство, вълнуващата приказка за силата на истинската любов, преодоляваща препятствията, изкушенията, прокобата и болката.

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия „Лебедово езеро“ се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители !

В един от вариантите езерото поглъща влюбените в пътя им към отвъдното, а във втория краят е щастлив – Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. В интерпретацията на проф. Мехмедов сияйните сили на Доброто са основополагащи…

Билети – на касата на Общински културен център – Разград, всеки делничен ден, от 12,00 до 13,00 и от 16,00 до 18,30 часа.