Въпрос на време е заразата от африканска чума по свинете да навлезе на територията на Североизточна България от съседна Румъния, стана ясно по време на днешното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. В северната ни съседка към 4 юли са констатирани 240 огнища на домашни и 6 огнища на диви свине. Заради заболяването там вече са ликвидирани 45 843 животни. Ако се допусне заразата да плъзне в Североизточна България икономическите загуби ще са огромни, прогнозираха членовете на комисията, тъй като 80% от свинекомплексите в страната са позиционирани точно в нашия регион. По официални данни на ОДБХ в Разградска област има 10 ферми – 9 от семеен тип и един голям свинекомплекс в Исперих. В тях се отглеждат близо 50 000 свине.

По време на заседанието директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев и главният инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ д-р Върбан Белчев представиха на участниците в заседанието подробности относно разпространението на заболяването, презентацията включваше и кратък филм с основните признаци и последствия от заболяването, който може да видите на – https://www.youtube.com/watch?v=bwyR4O72rWE.

Заради заплаха от навлизането на болестта вече са взети редица мерки, сред които е дезинфекция на автомобилите, преминаващите гранично-пропусквателните пунктове с Румъния, както и забрана на някои хранителни продукти за лична консумация от животински произход. Проблем се оказва обаче, че често пътувайки към морето румънските туристи ползват отбивките, хапват сандвичи и изхвърлят безразборно хранителните си отпадъци, които в последствие биват изяждани от диви животни и така заразата може да се разпространи.
Срещу болестта африканска чума по свинете няма открита ваксина, тъй като вирусът е изменчив и мутира на всеки 6 месеца – обясни частнопрактикуващият ветеринар д-р Никола Досев. Той извади на светло и възникнал през последните дни проблем относно дейността по ваксинацията на животните за различни заболявания. Частнопрактикуващите ветеринари получили информация от БАБХ, че за поставените от тях ваксини няма да им бъде заплатено, ако ваксинациите не са въведени в системата до 3 дни след извършването им. По този казус директорът на ОДБХ-Разград д-р Илиян Драмалиев увери, че плащанията на ветеринарите от Област Разград ще бъдат извършени. Не стана ясно обаче, ще бъдат ли санкционирани с актове ако не спазват този 3-дневен срок или не.

Д-р Драмалиев обясни още, че вече са издадени предписания за мерките, които собствениците трябва да се предприемат за недопускане на заразата в своите ферми. При стриктно спазване на мерките за биосигурност, болестта няма да влезе в тези обекти, но ако се допуснат пропуски в дезинфекционните дейности и се появи заболяване, за контактни се считат животните в обсег от 3 км. и се извършва евтаназия със специален газ, обясни той.

Проведени са срещи и по места с представители на ловните дружинки как да реагират при констатирани случаи на умрели диви свине – как да вземат проби, къде и как да бъдат загробвани, за ползването на материали за дезинфекция и лични предпазни средства.

От Областната дирекция по безопасност на храните призовават всички стопани – и малките и големите да спазват стриктно мерките за биосигурност на своите стопанства.

Все пак лекари успокояват, че няма опасност за хората, ако консумират заразено с африканска чума свинско месо, както и че не се предава на други животни освен прасета.