Апелативният съд във Варна присъди днес 5 години затвор на бившия кмет на Община Исперих – Бейсим Шукри, като призна вината му затова, че на 23 февруари 2013 година в местността „Трънлив дол“, в землището на с.Йонково, област Разград направил опит умишлено да убие длъжностното лице – горския стражар Пеньо Астраджиев при изпълнение на службата му, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.

Деянието останало недовършено по независещи от волята на дееца причини. Втората съдебна инстанция призна вината на Шукри и затова, че по същото време и на същото място произвел четири изстрела с ловна карабина, за да принуди орган на властта – двама ловни надзиратели и шофьора на охранителното звено да пропуснат действия по служба, за да осуети залавянето му като нарушител и бракониер. За това деяние Варненският апелативен съд присъди на бившия кмет три години и половина затвор. На основание чл.23 ал.1 от НК съдът присъди Бейсим Шукри да изтърпи по-тежкото от наложените наказания – 5 години „лишаване от свобода”, което да търпи при първоначален общ режим.
До тази присъда се стигна след въззивен контрол на присъда на Разградския окръжен съд (РОС), който през юни миналата година призна вината на Шукри, затова, че попречил на горските надзиратели от Ловно стопанство „Воден” да го заловят като нарушител и бракониер. За това деяние РОС му присъди две години лишаване от свобода и отложи изпълнението с пет години. Тогава РОС оправда бившия кмет по обвинението да е заплашвал горските, за да предотврати изпълнението на служебните им задължения. Шукри бе оправдан и затова, че е направил опит да убие горския стражар.
Пресслужбата на съда припомня, че във вечерните часове на 23 февруари 2013 година, в землището на с.Йонково, Разградска област, на територията на защитен обект – резервата „Воден-Ири Хисар” с ловна карабина бе стреляно по три длъжностни лица, които Законът за лова и опазването на дивеча приравнява към състава на полицията – двама ловни надзиратели и горски стражар, които проверявали установено преди това незаконно чакало в резервата „Воден”. Първоначално беше арестуван Шенол Бакир – шофьор от Община Исперих, но стана известно, че ловната карабина, с която е стреляно е на тогавашния кмет на Исперих Бейсим Шукри. В хода на разследването и на съдебния процес пред първата съдебна инстанция бяха направени множество експертизи – балистична, трасологична, ДНК, СМЕ и др.
По категоричен начин съдът е установил, че именно Шукри се е придвижил до оградата на ловното стопанство, влязъл е през отвор на мрежата и се качил на изграденото на дърво чакало. В очакване на нарушителя там били горските надзиратели. Те се легитимирали и произвели изстрел във въздуха, а в отговор той е стрелял срещу тях – четири изстрела от чакалото и един след падането си по очи на земята. После избягал през дупка в оградата. Балистична експертиза установила, че намерените гилзи са изстреляни именно от карабината на Шукри. По откритата на мястото качулка, в частта й за устата е установен ДНК материал, напълно съвпадащ с неговия ДНК профил. Само и единствено по подсъдимия са установени специфични многобройни увреждания по дланите, китките на ръцете и дясната предмишница, получени при падане от чакалото. Бесим не признава вината си като твърди, че през целия ден е бил в Разград при сестра си. Експертизата на мобилните клетки обаче е установила, че по това време той се е намирал в района на ловното стопанство.
В рамките на въззивния контрол пред Варненския апелативен съд бе назначена и разгледана Техническа експертиза за разположението на клетките на мобилния оператор, които са регистрирали сигнала от мобилния телефон на подсъдимия. Според нея във времето на извършване на престъпните деяния телефонът на Шукри се е намирал на територията на резервата „Воден”.
Днес, в отговор на искания на прокуратурата, която протестира първоинстанционната присъда апелативният съд допусна за разпит на поемните лица, присъствали на изземането на гилзите и на маскировъчната шапка под чакалото, от което е паднал стрелеца.
Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15 дневен срок.