Концертът-спектакъл ще е на сцената на Общински културен център, от 19.00 часа. Билетите са по 15 и 20 лв. и се продават на касата на ОбКЦ. Заповядайте!

Подарете си празник с изкуството на Фолклорен ансамбъл „ПИРИН” –  един от най-известните и най-атрактивни професионални ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство по целия свят.

Фолклорен ансамбъл „ПИРИН” е създаден в далечната 1954 година с цел издирване и съхраняване на едни от най-ярките автентични образци от българския музикален, танцов и песенен фолклор, сътворен от народния ни гений и тяхното творческо претворяване за голямата сцена с участието на съвременни творци – композитори, хореографи, диригенти, музиканти, певци, танцьори, поети и художници. Обликът на ансамбъл ”Пирин” внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността. В своята творческа биография и изпълнителски репертоар Фолклорен ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи се съхраняват в златния фонд на БНР, в БНТ и в ”Балкантон”. Богата е и дискографията на ансамбъла – 12 дългосвирещи грамофонни плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети.

За времето от своето съществуване ансамбъл”Пирин” е изнесъл над 10000 концерта пред повече от 7 милиона зрители у нас и в над 60 страни по всички континенти на света. Артистите от ансамбъла представят на своята публика една феерия от музика, песни, танци и красиви костюми по всички престижни световни сцени, като: „Карнеги хол” – Ню Йорк, Кенеди център” – Вашингтон, „Оркестра хол“ – Чикаго, Денвър,Сан Франциско, Лос Анджелис, Сан Диего, Лас Вегас, Ню Орлеан, Флорида (САЩ); театър „Кралица Елизабет“ – Торонто, Монреал (Канада); Токио и Осака (Япония); зала „Чайковски”, зала „Русия” и Дома на конгреса в Москва, Санкт Петербург (Русия); Киев, Одеса(Украйна); в Южна и Централна Америка; Буенос Айрес (Аржентина); Колумбия; театър „Боливар“ в Кито – Еквадор; Панама; Пуерто-Рико; Доминиканската Република; Мексико; Северна Америка; Азия: Китай, Япония, Северна Корея, Лаос, Виетнам, Сирия, Ливан, Ирак, Иран; Африка: Египет и Ливия; Австралия: Перт, Бритсбърн, Сидни, Аделаида, Мелбърн; Европа: Франция, Италия, Германия, о-в Майорка, Унгария, Полша, Гърция, Турция, Узбекистан, Румъния, Македония, Албания и други.

       Фолклорен ансамбъл „Пирин” е носител на десетки международни награди, измежду които ярко се открояват „Златната плоча” на гр. Нешвил през 1982 г., „Грамми” за участието във втория албум „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие през 1990 г. и Първо място,статуетка и грамота от участие в  Международен фестивал на танца „Лазги“ в гр. Хива, Република Узбекистан.

Изкуството на Ансамбъл „Пирин” се явява емблема на човешката цивилизация, отворен прозорец към най-древните пластове на европейската култура.