„Поздравявам областния управител Гюнай Хюсмен за инициативата да бъде проведено толкова мащабно и добре подготвено учение по безопасност на движението.

Такива в Разград не са правени от много години“. Това заяви заместник-председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева след края на на учението, организирано от Областна администрация Разград. Гюнай Хюсмен от своя страна благодари на всички участвали институции за доброто взаимодействие и перфектната организация.  

   Учението пресъздаде действия при тежка пътна катастрофа, с много пострадали и разлив на опасно химическо вещество. Участваха служители на ОД на МВР, ОДПБЗН, ЦСМП, БЧК, сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Русе, Окръжна прокуратура – Разград, Областно пътно управление, служители на областната администрация и община Разград.  

????????????????????????????????????

Инцидентът бе разигран на пътя за ЖП гарата, в участъка до разклона за с. Стражец. Микробус с работници се вряза в камион с цистерна, след него в тежкотоварния автомобил се блъсна и лека кола. След подаден сигнал на телефон 112 на мястото пристигнаха екипите на Пътна полиция, които отцепиха района и отклониха движението.

Дойдоха и линейките на ЦСМП, които оказаха първа помощ на пострадалите и принесоха тежко ранените до линейките. На по-леко пострадалите помогнаха доброволци от БЧК. Междувременно огнеборците разрязаха и отвориха лекия автомобил, за да стигнат до хората в него. Заради констатиран смъртен случай в колата, бе подаден сигнал на Окръжна прокуратура.

Екипите на ОДПБЗН-Разград констатираха разлива на опасното вещество и алармираха колегите си от сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Русе. Последните спряха изтичането и неутрализираха замърсяването. В същото време бе направен оглед на местопроизшествието, а накрая участъкът бе разчистен и движението възстановено.