Акция „Осинови приятел“ ще се проведе на 1 юни в Градския парк в Разград. Тя е част от Празничния детски фестивал „Шарената въртележка“, който се организира от Община Разград и ЦПЛР ЦРД.

„Осинови приятел“ е акция на Приюта за бездомни животни и скитащи кучета-Разград, как ще се проведе обсъдиха заместник-кметът на Община Разград Зорница Евгениева и управителят на Приюта д-р Чавдар Черников. Акцията е част от дейностите от Празничния детски фестивал „Шарената въртележка“, които са насрочени за съботния предиобед и ще се проведат под общ надслов „Забавен ден с моя домашен любимец“ и със спонсорството на „Профивет-д-р Ганчев“ и „Вива вет“. Децата ще имат възможност да представят своите домашни любимци на изложба, а малчуганите, които си нямат домашен любимец, ще могат да разходят някое от кучетата от Приюта. Служителите в Приюта ще доведат две от кучетата, за които се грижат, за да могат желаещите да ги разходят на повод по алеите на парка и да преценят дали искат да осиновят тях или други от 120-те обитатели на Приюта. На детския празник ще бъдат и 3-4 от малките кученца от Приюта, родени там през последните месеци.

Годишно над 100 кучета от Приюта се осиновяват, но броят на обитателите му не намалява, тъй като не намаляват и сигналите за необходимост от залавяне на други скитащи кучета – обясни д-р Черников. Подробности за това как се извършва осиновяването, кога могат да се посещават животните Приюта може се видят на неговия сайт.

Припомняме, че събитията са част от двудневния Празничен детски фестивал „Шарената въртележка“, който започва още в петък в Градския парк с колоездачна обиколка на обекти, изградени или реновирани по европраекти, празнично шествие и концерт на детски градини, работилнички на основните училища, в събота освен събитията под надслов „Забавен ден с моя домашен любимец ще има и конкурс за рисунка на  асфалт, работилничка „Забавно лято с академия 1, 2, 3 старт“ и концерт на талантите от ЦПЛР ЦРД. При лошо време концертите от двата дни ще се проведат в зала „Филхармония“.  Подробната програма вижте на сайта на Община Разград.