Днес създаденото през миналата година сдружение „Институт за пътна безопасност“ представи своите идеи едновременно в няколко от най-големите градове, включително и в столицата.

В Разград събитието се проведе в Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“, а пресконференцията води Анелия Терзиева – майка на нелепо загинал при катастрофа млад мъж. Проявата уважиха областният управител Гюнай Хюсмен, заместниците му Евгени Драганов и Нерие Црънгалова, главният секретар на областна администрация Михаил Тодоров, експертът в общинска администрация Младен Чакъров, началникът на Пътна полиция Диян Симеонов, както и общинският съветник и председател на ПК по транспорт Божинел Христов.

Госпожа Терзиева обяви целите на сдружението, сред които са среща с министър-председателя Бойко Борисов за вземане на конкретни мерки в страната за справяне с множеството ПТП и високия брой загинали.

От организацията искат и създаването на подобна на Агенцията за закрила на детето организация, която да извършва постоянен мониторинг на пътно-транспортната обстановка и да подпомага ефективно Министерски съвет при вземане на решения в сферата на пътната безопасност. Институтът за пътна безопасност настоява още за спешно създаване на нова национална стратегия за единна държавна политика по безопасността на движението по пътищата.

Обсъдена бе възможността уроци по „Безопасност на движението“ да се преподават от детската градина до завършване на средно образование и срещу определен брой сертификати за всяка година обучение да могат да вземат шофьорска книжка при навършване на пълнолетие.

Представителите на институциите се обединиха около мнението, че са необходими спешни и адекватни мерки за да се гарантира безопасността на всички участници в движението.

Общинският съветник Божинел Христов съобщи, че през тази година ще започне подмяната на осветлението в града с поставянето на LED крушки, а т.нар. паяк най-накрая ще влезе в действие и ще започне да репатрира неправилно паркирани автомобили. Ще се търсят решения и за невралгични кръстовища като това до Автогара – Разград, където често ставата ПТП-та, като идеята е изграждане на кръгови кръстовища, обясни още Христов.