Фотодокументалната изложба „В света на Дора Габе” гостува на Регионалната библиотека до 16 август

До 16 август посетителите на РБ „Проф. Боян Пенев” имат възможността да разгледат експонираната във фоайето фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”, съобщиха от културната институция. Тя е инициирана от РБ „Дора Габе” град Добрич и е посветена на 130-годишнината от рождението на видната българска поетеса (1888-1983 г.).

Изложбата представя в 11 пана документи, които са част от Библиотечна колекция, създадена с любезното съдействие на Виолета Пенева, ИК „Пламък” и ЦДА – Дирекция „Архиви”. Посетителите могат да се запознаят с творчеството на Дора Габе, да прочетат спомени, статии, рецензии, изказвания, награди, грамоти, поздравителни адреси.

Значително място е отделено на Добружда, тъй като поетесата й посвещава не само творчеството си, но и обществената си дейност.

Любопитен момент е многообразната кореспонденция, която ни представя сведения за богатия жизнен и творчески път на поетесата с родственици, близки, Яворов и Боян Пенев. Тук намира място и писмото от Боян Пенев до Дора Габе за чувствата му към Бела и грижите му около гроба на Яворов.

Изложбата включва моменти и от преводаческата дейност на Дора Габе, както и акценти от творчеството й за деца.