На 6 юли стартират проучванията на Тракийския укрепен град от елинистическата епоха Хелис, с ръководители проф. Тотко Стоянов (СУ „Климент Охридски”) и Мария Николаева (ИМ Исперих). В екипа участват специалисти от СУ, БАН и не на последно място Исторически музей гр.Исперих, в лицето на  археолозите Теодора Василева и Християн Узунов, както и Юлияна Събева – консерватор – реставратор. За поредна година на  Хелис ще обогатят своите знания и практически опит студентите по археология на Софийския университет. Проучванията ще бъдат съсредоточени на два важни сектора  –  Югозападния квартал, в който е била разположена вероятно Царската резиденция и Южната крепостна стена.

През м. август втори екип  ще продължи проучването на средновековното селище в

местноста „Петрова нива”. Ръководител на разкопките е гл. ас. д-р Елена Пенчева (СУ „Климент Охридски”). Бидейки учебна база на университета и на този обект студенти ще приложат знанията си  по средновековна археология. Неизменна част от екипа са археолозите от Исторически музей- Исперих. Селището е интересно с организация на стопанства с оградни каменни стени, непозната до този момент по българските земи.

Археологическите проучвания , които ще продължат до края на м. август са обезпечени от Министерство на културата, СУ „Климент Охридски” и Исторически музей гр. Исперих.