„Актуална тема на деня“ – Научна конференция „Културно-историческо наследство – памет за бъдещето“ – 04.10.2017 год.

Научна конференция на тема „Културно-историческото наследство – памет за бъдещето организира Регионален исторически музей Разград на 5 и 6 октомври. Поводът е 130-тата годишнина от първите археологически разкопки на античния Абритус и началото на музейното дело в нашия град, а научен ръководител на форума е проф. д.и.н. Диана Гергова.

Виктор Костадинов, експерт „Връзки с обществеността“ на РИМ обясни, че конференцията е разделена на два панела. В първият са включени доклади от областта на археологията, нумизматиката, епиграфиката,а вторият – теми в сферата на историята и етнологията. Общо 45 участника ще изнесат 45 доклада.

Официалното откриване е утре от 10.30 часа в конферентната зала на Интерактивния музей с доклад на магистърът – археолог Галена Радославова, главен уредник в отдел „Археология”.

Втората секция „История и етнология” бе представена от д.и.н. Димитър Петков – научен сътрудник в РИМ и завеждащ отдел „Най-нова обща история“.

Любопитна подробност е, че научната конференция ще бъде съпроводена и с три изложби, на които ще бъдат показани – последния открития в Абритус, златното протоме на Пегас и златното монетно съкровище. След официалното откриване ще бъде поднесен венец пред паметника на Анание Явашов. След закриването на научния форум всички участници ще обиколят музеите и забележителностите в Разград. През следващата година всички доклади ще бъдат събрани и отпечатани в специален сборник, обясниха още организаторите. Повече подробности може да чуете в прикачения звуков файл.